środa, 30 grudnia 2015

Chrupiące bułeczki z czarnuszką

Już po świętach więc pora wrócić do codziennych wypieków :)
z podanej porcji wychodzi 15 średnich bułeczek, mają pyszną chrupiącą skórkę a w środku są pulchne i pachnące czarnuszką.


Składniki na 15 sztuk:

- 500g mąki typ 750
-   30g świeżych drożdży
- 3 duże łyżki oliwy
-  10g soli (duża płaska łyżka)
- 1 jajko
- 2 duże łyżki czarnuszki
- szczypta chili
- 150ml letniego mleka
- 150ml letniej wody

Dodatkowo
- jajko do posmarowania bułek
- łyżka czarnuszki do posypania

Sposób wykonania:

Z drożdży, cukru i kilku łyżek letniego mleka zrobimy rozczyn i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 10 minut, mąkę, wyrośnięty rozczyn i resztę składników wrzucamy do miski i wyrabiamy ciasto, ręcznie lub mikserem - hakiem do ciast drożdżowych ok 8 minut,
wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1.5 godziny.



Po tym czasie krótko wyrabiamy, formujemy wałek, dociskamy dłonią


 i odcinamy kawałki ok 5-6cm w zależności jakie szerokie chcemy bułki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,


przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia.


Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni, wyrośnięte bułki smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy czarnuszką, pieczemy 12 -15 minut, zależy od wielkości bułek.
Wyjmujemy i studzimy na kratce.


Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz