czwartek, 26 listopada 2015

Chleb z siemieniem lnianym i płatkami owsianymi

Kupiłam foremki na chleb więc muszę je przetestować : )
                a że jest dość późna godzina to musi być jakiś szybki chlebek.
Szybki nie znaczy byle jaki bo pszenny z dodatkiem siemienia lnianego, płatków owsianych i otrąb pszennych ...
                 ....samo zdrowie ...
  A chlebek miękki z chrupiącą skórką, pyszniutki.



Składniki na 2 chlebki

-  700g mąki pszennej typ 750
-  700ml ciepłej wody
-   50g świeżych drożdży
- 150g siemienia lnianego
-   80g płatków owsianych błyskawicznych
- 2 duże łyżki otrąb pszennych
-  15g soli
-  10g cukru
 


Sposób wykonania:

Drożdże mieszamy z wodą po czym mieszamy wszystkie składniki przez ok 3-5minut, najlepiej robotem bo ciasto jest bardzo klejące,



przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia, wyrabiamy jeszcze raz i przekładamy do foremek,



foremki albo nasmarować olejem delikatnie albo wyłożyć papierem, ja wytestowałam oba sposoby i zdecydowanie posmarowanie blaszki jest lepsze, chleb wyjdzie ładniej wypieczony i też jest mniej roboty, papier mi się przypiekł do chleba za bardzo :)
 przykryć ściereczką i odstawić na 25 minut.


po tym czasie ...



Piekarnik rozgrzewamy na 200 stopni i wstawiamy wyrośnięte chlebki, pieczemy godzinę, gdyby podczas pieczenia skórka za bardzo się spiekała przykrywamy folią aluminiową.
Wyjmujemy na kratkę do ostudzenia.



Smacznego :)



Foremki zdały egzamin :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz