a że jest dość późna godzina to musi być jakiś szybki chlebek.
Szybki nie znaczy byle jaki bo pszenny z dodatkiem siemienia lnianego, płatków owsianych i otrąb pszennych ...
....samo zdrowie ...
A chlebek miękki z chrupiącą skórką, pyszniutki.
Składniki na 2 chlebki
- 700g mąki pszennej typ 750
- 700ml ciepłej wody
- 50g świeżych drożdży
- 150g siemienia lnianego
- 80g płatków owsianych błyskawicznych
- 2 duże łyżki otrąb pszennych
- 15g soli
- 10g cukru
Sposób wykonania:
Drożdże mieszamy z wodą po czym mieszamy wszystkie składniki przez ok 3-5minut, najlepiej robotem bo ciasto jest bardzo klejące,
przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia, wyrabiamy jeszcze raz i przekładamy do foremek,
foremki albo nasmarować olejem delikatnie albo wyłożyć papierem, ja wytestowałam oba sposoby i zdecydowanie posmarowanie blaszki jest lepsze, chleb wyjdzie ładniej wypieczony i też jest mniej roboty, papier mi się przypiekł do chleba za bardzo :)
przykryć ściereczką i odstawić na 25 minut.
po tym czasie ...
Piekarnik rozgrzewamy na 200 stopni i wstawiamy wyrośnięte chlebki, pieczemy godzinę, gdyby podczas pieczenia skórka za bardzo się spiekała przykrywamy folią aluminiową.
Wyjmujemy na kratkę do ostudzenia.
Smacznego :)
Foremki zdały egzamin :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz