poniedziałek, 5 października 2015

Rogaliki z owocowym nadzieniem

    Polecam ten przepis tym co lubią lepić :)
trochę jest zabawy przy tym wypieku bo z porcji wychodzi aż 48 sztuk średnich rogalików.
 Można zrobić mniejsze to wyjdzie jeszcze więcej, dużo zależy od tego jakie nadzienie chcemy dać,
 jak dajemy gęste to małe wyjdą ok ale jak damy rzadkie to wszystko się wyleje,
u mnie powidła śliwkowe mimo większego rozmiaru i tak trochę wypłynęły :)
               rogaliki są pyszne i znikają w oka mgnieniu...



Składniki:

Ciasto
- 400g mąki pszennej
- 200g mąki pszennej pełnoziarnistej oczywiście jak ktoś woli można dać tylko mąkę białą
-   20g świeżych drożdży
- 350ml letniego mleka
-   80g roztopionego masła
- 100g cukru
- 2 jajka   
- 1 mała łyżeczka olejku waniliowego
- szczypta soli


Do wypełnienia
- powidła śliwkowe najlepiej własnej roboty :)
-  duszone jabłka z cynamonem (mogą być takie ze słoika, sklepowe)
   - 6 szt jabłek
   - 1 mała łyżeczka cynamonu
   - 1 duża łyżka masła
   - 3 duże łyżki cukru
lub ulubione owoce, nadają się truskawki, śliwki, brzoskwinie czy morele

- 1 jajko do posmarowania rogalików
- cukier puder do posypania


Sposób wykonania:

 Ciasto:

Mąki wsypujemy do miski, drożdże rozrabiamy z częścią letniego mleka i łyżką cukru, wlewamy do miski z mąką, posypujemy mąką i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 10 minut.
Po tym czasie dodajemy wszystkie pozostałe składniki i wyrabiamy na wolnych obrotach 10-12 minut aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie się kleiło do rąk, jak wyrabiamy ręcznie to czas możemy zwiększyć do 15 minut.
 Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1i1/2 godziny.


Robimy nadzienie jabłkowe,
 Jabłka obieramy i kroimy na drobną kostkę, na patelnię wrzucamy masło, pokrojone jabłka, cukier i cynamon, dusimy na wolnym ogniu aż jabłka będą miękkie, studzimy.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części i wałkujemy na okrąg o średnicy 35 cm


Dzielimy go na 12 części i na każdą nakładamy nadzienie,


zwijamy na kształt rogalika i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,



odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia,
po tym czasie smarujemy rogaliki rozmąconym jajkiem i wstawiamy do nagrzanego na 190 stopni piekarnika, pieczemy 10-13 minut,


wyjmujemy na kratkę i letnie posypujemy cukrem pudrem,
tak samo postępujemy z kolejnymi porcjami ciasta.




Smacznego :)




1 komentarz: