wtorek, 6 października 2015

Bułki z mąki pełnoziarnistej na maślance

Zdrowe  bułeczki z mieszanych mąk z dodatkiem maślanki, bez tłuszczu.
Rewelacyjnie smakują na ciepło jak i na drugi dzień :)
 Z podanej porcji wychodzi 12 sztuk.



Składniki:

 - 250g mąki pszennej typ 550
 - 250g maki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
 - 160g maślanki temperatura pokojowa
 - 200ml letniego mleka
 - 13g świeżych drożdży
 - 1 jajko
 - 5g cukru (mała łyżeczka)
 - 8g soli (można dać odrobinę mniej lub więcej zależy od smaku)

Do posypania ulubione ziarna u mnie słonecznik, sezam, siemię lniane


Sposób wykonania:

Mąki wsypujemy do miski, drożdże rozrabiamy z cukrem i częścią mleka, wlewamy do miski z mąką, posypujemy odrobiną mąki i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie wrzucamy resztę składników i wyrabiamy ciasto, mikserem 12 minut, ręcznie ok 15 tak aby ciasto nie kleiło się do rąk.



Wyrobione przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia, wyrośnięte wyrabiamy chwilę i odstawiamy jeszcze na pół godziny.




 Po tym czasie wyrabiamy jeszcze chwile ciasto, powinno być elastyczne i dzielimy na 12 równych kawałków,
 (u mnie po 76g każda)  i formujemy okrągłe bułeczki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy pod przykryciem na 20 minut.



W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni, wyrośnięte bułki smarujemy maślanką i posypujemy ziarnami/nasionami,




wkładamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut,
tak pięknie rosną




wyjmujemy na kratkę do ostygnięcia.



Smacznego :)





3 komentarze: