Zdrowe bułeczki z mieszanych mąk z dodatkiem maślanki, bez tłuszczu.
Rewelacyjnie smakują na ciepło jak i na drugi dzień :)
Z podanej porcji wychodzi 12 sztuk.
Składniki:
- 250g mąki pszennej typ 550
- 250g maki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
- 160g maślanki temperatura pokojowa
- 200ml letniego mleka
- 13g świeżych drożdży
- 1 jajko
- 5g cukru (mała łyżeczka)
- 8g soli (można dać odrobinę mniej lub więcej zależy od smaku)
Do posypania ulubione ziarna u mnie słonecznik, sezam, siemię lniane
Sposób wykonania:
Mąki wsypujemy do miski, drożdże rozrabiamy z cukrem i częścią mleka, wlewamy do miski z mąką, posypujemy odrobiną mąki i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie wrzucamy resztę składników i wyrabiamy ciasto, mikserem 12 minut, ręcznie ok 15 tak aby ciasto nie kleiło się do rąk.
Wyrobione przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia, wyrośnięte wyrabiamy chwilę i odstawiamy jeszcze na pół godziny.
Po tym czasie wyrabiamy jeszcze chwile ciasto, powinno być elastyczne i dzielimy na 12 równych kawałków,
(u mnie po 76g każda) i formujemy okrągłe bułeczki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy pod przykryciem na 20 minut.
W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni, wyrośnięte bułki smarujemy maślanką i posypujemy ziarnami/nasionami,
wkładamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut,
tak pięknie rosną
wyjmujemy na kratkę do ostygnięcia.
Smacznego :)
Smakowicie wyglądają, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńSmakowicie wyglądają, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńi tak też smakują :) na drugi dzień chyba nawet lepiej :)
Usuń