bardzo proste i smaczne :)
ja za każdym razem robię je inaczej tzn inaczej dekoruję :)
Składniki:
Biszkopt
- 120g mąki pszennej typ 450
- 90g mąki ziemniaczanej
- 145g cukru
- 6 dużych jajek
- 10 g proszku do pieczenia (2 małe łyżeczki)
- starta skórka z 1 cytryny
- 1 łyżeczka olejku waniliowego
Masa jogurtowa:
- 500ml jogurtu naturalnego
- 1 galaretka cytrynowa
- 250g borówek lub jagód
- 50g cukru pudru
Masa owocowa:
- 500g truskawek , mogą być mrożone
- 100g cukru
- 50ml wody
- sok z 1/2 cytryny
Na wierzch:
- 1 galaretka winogronowa lub agrestowa
- 1 galaretka pomarańczowa
- sezonowe owoce lub wg smaku, u mnie obrany winogron i borówki
Wykonanie ciasta:
Zaczynamy od zrobienia galaretek bo najwięcej czasu zajmuje ich zastyganie.
Galaretkę cytrynową do jogurtu robimy z 1/4 porcji wody ponieważ musi nam zastąpić żelatynę, której osobiście nie używam bo nie lubię jej zapachu :)
Galaretki na wierzch robimy wg przepisu na opakowaniu.
Pieczemy ciasto,
białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, powoli dosypujemy cukier i tak naprawdę to jest najważniejszy etap w wykonaniu ciasta biszkoptowego.
Do masy dodajemy po jednym żółtku i dalej ubijamy ale już na wolnych obrotach tak aby połączyć składniki zachowując napowietrzoną masę. Mieszamy obie mąki z proszkiem do pieczenia i przesiewając łączymy z jajeczną masą ale już łyżką a najlepiej ręką bo to najdelikatniejszy sposób, dodajemy skórkę z cytryny i olejek waniliowy, mieszamy krótko i gładką masę wylewamy na blaszkę o wymiarach 25cmx35 cm.
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na 190 stopni (pamiętajmy aby go wcześniej nagrzać bo wymieszana masa nie powinna czekać) i pieczemy ok 40 minut, ja zawsze sprawdzam drewnianym patyczkiem czy jest suchy, jak tak to wyciągam.
Ciasto powinno mieć złoty kolor.
Po wyjęciu opuszczamy ciasto w blaszce z wysokości ok 30 cm na blat czy podłogę w celu usunięcia nadmiaru powietrza. Jak biszkopt ostygnie kroimy go na pół.
Masa owocowa:
Truskawki z cukrem miksujemy dolewając przegotowaną wodę, zagotować, dodajemy sok z cytryny i studzimy, konsystencja powinna być półpłynna.
Masa jogurtowa:
Jak galaretka zaczyna tężeć mieszamy ją z jogurtem i cukrem na jednolita masę, można mikserem albo łyżką.
Wrzucamy owoce i mieszamy.
Składamy ciasto:
Na dolny blat cista wykładamy całą masę truskawkową i przykrywamy drugim blatem, wylewamy masę jogurtową i wstawiamy do lodówki żeby stężało, na wierzch układamy dowolnie owoce i zalewamy galaretkami, które mają konsystencję gęstej śmietany wtedy nie będą się łączyły i nie "zburzą" ułożonych owoców.
Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na noc.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz