Bułeczki są dla tych co lubią smak mąki owsianej :)
u mnie nie wszystkim przypadły do gustu a raczej smaku :)
jak dla mnie smaczne i co najważniejsze zdrowe :)
Składniki:
- mąka owsiana (można zmielić płatki owsiane) 300g
- mąka pszenna (u mnie typ 750) 100g
- płatki owsiane błyskawiczne 50g
- jogurt naturalny 110g
- woda 150ml, u mnie pół na pół z mlekiem ale to wg gustu i smaku :)
- sól 1.5 małej łyżeczki
- cukier 1 mała łyżeczka
- 15g świeżych drożdży
- olej lub oliwa 2 duże łyżki
Dodatkowo na wierzch bułek
- jajko
- płatki owsiane
Drożdże mieszamy z jogurtem, cukrem i odrobiną ciepłego mleka, zostawiamy na 5-10 min aż rozczyn urośnie.
W misce mieszamy mąki, płatki owsiane i sól, wlewamy wyrośnięty rozczyn,
dolewamy resztę płynów i wyrabiamy ciasto ok 10 minut, aż będzie gładkie i nie będzie się kleiło do rąk.
Tak wyrobione ciasto odstawiamy pod przykryciem na 1.5 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Dzielimy ciasto na 9 kawałków i formujemy kulki, przykrywamy i zostawiamy jeszcze na 30 minut,
po tym czasie wyrabiamy je krótko na kształt jaki chcemy mieć, kulki, jajowate czy kajzerki wedle gustu :)
układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy rozmąconym jajkiem a na wierzch posypujemy płatkami owsianymi, rozgrzewamy piekarnik na 180 stopni i wkładamy bułki, pieczemy 20 minut na grzałkach góra i dół.
Jak chcemy złocistą i "mocniejszą" skórkę to dopiekamy jeszcze 6 minut.
Po upieczeniu wykładamy na kratkę do ostygnięcia i gotowe :)
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz