niedziela, 19 kwietnia 2020

Truskawkowa tarta z mąki konopnej

Ciąg dalszy siedzenia w domu, zamówiłam zdrową mąkę konopną...to będzie pierwsze z niej ciasto.
  Jako jedyna mąka jest zdrowa, co prawda nie ma właściwości rosnących ani wiążących ale dodając odrobinę innej mąki mamy zdrowe ciasto. Tarta jest na kruchym spodzie a więc nie musi rosnąć ;)




Składniki na foremkę 24cm:

Spód:
-150g mąki konopnej
-  50g mąki orkiszowej lub innej dowolnej
-  80g masła
-  50g cukru pudru
-    1 żółtko
-    2 łyżki śmietanki 30%
- kilka kropel olejku waniliowego



Masa serowa:
-500g twarogu z wiaderka
-180g śmietanki 30% (u mnie reszta tej, którą dałam do spodu)
-2 jajka
-wanilia do smaku
-pół szklanki cukru pudru
-500g mrożonych truskawek
-1 budyń waniliowy

Sposób wykonania:

Wszystkie składniki na spód wyrabiamy, zawijamy w woreczek i na pół godziny dajemy do lodówki.
Foremkę smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą, wałkujemy schłodzone ciasto i układamy do foremki.



 Pieczemy w uprzednio nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 10 minut.
Wyciągamy i studzimy.
Jajka ucieramy z cukrem pudrem,




dodajemy ser, wanilię, śmietankę, budyń w proszku, mieszamy do połączenia składników. Dodajemy owoce i już tylko łyżką mieszamy z serem, wylewamy masę na zimny, upieczony wcześniej spód i pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180 stopni przez 40 minut.
Wyciągamy, studzimy, wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki.
Smacznego ;)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz