niedziela, 23 kwietnia 2017

Torcik Stracciatella

 Pyszny, lekki i aksamitny serniczek bez pieczenia....
Mimo dwóch tabliczek czekolady nie jest zbyt słodki ani zbyt mulący.
            Idealny deser na ciepłe popołudnia do kawki :)
  Mój zrobiłam na urodziny Syna w formie tortu....
        Polecam :)



Składniki na blaszkę 22 cm

Spód:
- 100g biszkoptów
- kawa do nasączenia
- kilka łyżek wódki do kawy

Masa serowa:
- 1kg sera z wiaderka
- 300g cukru pudru
- 500ml śmietanki 30% (część ubitej do dekoracji)
- kilka kropel olejku waniliowego lub prawdziwa wanilia
- 200g czekolady mlecznej (u mnie dwa rodzaje)
- 20g żelatyny w proszku
- 9 łyżek zimnej wody do żelatyny

- kakao do dekoracji

Sposób wykonania:
Biszkopty namaczamy w kawie z wódką, wykładamy na blaszkę, wstawiamy do lodówki.



Żelatynę zalewamy zimną wodą, jak napęcznieje podgrzewamy w kąpieli wodnej aż się rozpuści i będzie bez grudek, studzimy. Ser mieszamy z cukrem i wanilią, do wystudzonej żelatyny dodajemy kilka łyżek masy serowej i mieszamy po czym dodajemy do masy serowej i mieszamy na wolnych obrotach.



Śmietanę ubijamy na sztywno,



dodajemy masę serową i mieszamy do połączenia się składników. Czekoladę kroimy na drobne kawałki lub jak ktoś woli ścieramy na tarce,



 mieszamy z masą serową



 i wykładamy na biszkopty. Posypujemy kakao,



dekorujemy bitą śmietaną i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Smacznego :)




1 komentarz:

  1. Może być ciekawy w smaku,wypróbuję przy najbliższej okazji.

    OdpowiedzUsuń