sobota, 18 marca 2017

Winogronowy sernik z jogurtowym musem

Tego koloru jeszcze nie mam w swoim zbiorze serników....
   Smak upieczonych winogron idealnie współgra z waniliowym serem i słodkim musem....
Sernik jest łatwy i szybki w przygotowaniu, polecam...



Składniki na blaszkę 26cm:

- 1kg sera białego
- 200ml śmietanki 10%
- 4 jajka
- kilka kropel olejku waniliowego
- 2 duże, płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

Na spód:
- 500g winogron bezpestkowych

Mus:
- 2 galaretki o kolorze zielonym
- 500g naturalnego jogurtu


Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, owijamy szczelnie folią aluminiową.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, na środkowej półce ustawiamy dużą blaszkę z wodą.
Wszystkie składniki na sernik mieszamy, nie za długo, tylko do ich połączenia się, na blaszkę wysypujemy umyte i wysuszone winogrona,



wylewamy delikatnie masę serową,



 wstawiamy do piekarnika, po wstawieniu zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy w kąpieli wodnej 90-100 minut. Studzimy najlepiej na kratce ale jeszcze w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach.
Wystudzony wstawiamy do lodówki, w tym czasie robimy mus jogurtowy.
Galaretki rozrabiamy w 300ml wrzątku, jak zaczyna tężeć mieszamy z jogurtem



 i wylewamy na schłodzony sernik,



dekorujemy winogronem i schładzamy kilka godzin.
Smacznego ;)