Pyszny serniczek z musem jogurtowo-jagodowym.
Idealny na te gorące dni...orzeźwiający mus jagodowy świetnie przełamuje słodki smak sernika...
Mój upiekłam w formie tortu na urodziny mojej kochanej Synowej.
Składniki na blaszkę 30cm:
- 1kg sera z wiaderka
- 200g cukru pudru
- 5 jajek
- 200ml śmietanki 30%
- kilka kropel olejku waniliowego
Spód:
- 200g herbatników
- 50g roztopionego masła
Mus jagodowy:
- 600g jogurtu naturalnego
- 2 jagodowe galaretki
- 200g jagód ze słoika, mogą być świeże lub mrożone
Na wierzch:
- galaretka jagodowa lub owoce leśne
Sposób wykonania:
Herbatniki blendujemy, mieszamy z roztopionym masłem i dajemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, uklepujemy równo i wkładamy do lodówki, blaszkę dodatkowo owijamy szczelnie folią aluminiową ponieważ sernik pieczemy w kąpieli wodnej.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, na dużą blaszkę z piekarnika nalewamy wodę.
Mieszamy wszystkie składniki na sernik, wylewamy masę na spód z herbatników i wstawiamy do piekarnika, zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy 90 minut.
Po upieczeniu studzimy sernik przy otwartych drzwiczkach. Zimny wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.
Rozrabiamy 2 galaretki w 200ml wrzątku, zimne galaretki mieszamy z jogurtem i jagodami.
Wylewamy mus na sernik i wstawiamy do lodówki.
Galaretkę rozrabiamy w 450ml wody i wylewamy zimną na mus jagodowy.
Wstawiamy sernik do lodówki najlepiej na całą noc.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz