Ciasto co prawda nie jest aż tak słodkie ale jabłka usmażone i oklejone karmelem to sama słodycz....
Tarta najlepiej smakuje na ciepło i z dodatkiem lodów waniliowych, najlepiej własnej roboty...
Przepis na lody waniliowe TUTAJ
Ciasto (u mnie foremka 24 cm)
- 200g mąki pszennej
- 100g masła
- 30g cukru
- 1 jajko
- duża łyżka śmietany kwaśniej 18 %
- pół łyżeczki cynamonu
Jabłka:
- 5 dużych jabłek ok 1 kg
- 50ml wody
- 100g cukru trzcinowego
- 40g masła
Sposób wykonania:
Składniki na ciasto zagnieść, włożyć do woreczka i do lodówki na czas robienia jabłek.
Jabłka obrać i pokroić na plasterki, skropić cytryną.
Wodę i cukier zeszklić na wolnym ogniu na patelni, nie mieszać, jedynie ruszać patelnią,
jak cukier się rozpuści dodać masło i wymieszać.
Po kilku minutach wrzucić jabłka
i smażyć ok 20 minut aż sok z jabłek wyparuje, dodać cynamon.
Piekarnik nagrzać na 200 stopni.
Naczynie na tarte wysmarować masłem i wyłożyć przestudzone jabłka.
Ciasto rozwałkować na wielkość formy i ułożyć na jabłkach delikatnie wciskając ciasto przy ściankach aż do dołu.
Tarte pieczemy 30-35 minut ,po upieczeniu delikatnie nożem odkrawamy brzegi, przykładamy duży talerz i energicznym ruchem przewracamy.
Podajemy na ciepło z lodami waniliowymi własnej roboty, przepis TUTAJ
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz