Tym razem postanowiłam upiec sernik o smaku mocno kokosowym z kulkami Raffaello.
Jest nie za bardzo słodki a wiórki kokosowe nadają mu ciekawej tekstury :)
Polecam bo wart jest przetestowania a swoim urokiem zachwyci nawet najbardziej wybrednych gości.
Składniki na blaszkę 26cm
Spód:
- 210g ciastek owsianych
- 30g masła (roztopić)
Masa serowa :
- 1kg sera białego (u mnie z wiaderka)
- 3 białka
- 200ml śmietanki 30%
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 szklanka wiórek kokosowych
- 1 duża płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- kilka kropel olejku waniliowego i migdałowego
- 2 paczki Raffaello (ok 23 sztuki, reszta do ozdoby na wierzch)
Na wierzch:
- serek mascarpone 250g
- 2 duże łyżki cukru pudru
- wiórki kokosowe
- kilka kulek Raffaello
Sposób wykonania:
Ciastka miksujemy i mieszamy z roztopionym masłem, wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i owiniętą szczelnie folią aluminiową. Wstawiamy do lodówki.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni a na środkowym poziomie wkładamy dużą blachę z ok 1.5 litra wody.
Wszystkie składniki oprócz Raffaello mieszamy do ich połączenia, nie za długo żeby nie napowietrzyć masy.
Połowę masy wykładamy na spód z ciastek, Raffaello dzielimy na połówki i wyciągamy migdały żeby sobie ktoś zębów nie połamał, układamy połówki jak na zdjęciu
i przykrywamy drugą częścią masy serowej.
Wkładamy do piekarnika na blaszkę w wodą i zmniejszamy temperaturę do 120 stopni, pieczemy 90 minut.
Po upieczeniu studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Ostudzony wstawiamy na ok 2 godziny do lodówki.
Serek Mascarpone mieszamy z cukrem pudrem
i smarujemy wierzch sernika, posypujemy wiórkami kokosowymi i układamy pozostałe połówki Rafafaello ale już z migdałami.
Wstawić do lodówki na kilka godzin.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz