niedziela, 23 października 2016

Sernik z musem z mango


Już jakiś czas planowałam upiec sernik z mango,
w sklepie zobaczyłam piękne, dojrzałe więc pomyślałam, że to najwyższy czas na coś nowego :)
  Smak jest przepyszny, nie za słodki, bardziej orzeźwiający niż inne...



Składniki na blaszkę 26 cm:

Masa serowa:
- 1kg sera białego
- 4 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- szklanka cukru pudru
- kilka kropel olejku waniliowego
- pół szklanki miąższu mango

spód
- 210g ciastek owsianych
- 30g masła

mus z mango:
- 2 duże mango
- 500ml śmietanki
- 2 galaretki o smaku mango
- opcjonalnie cukier puder

Blaszkę 26cm wykładamy papierem do pieczenia i owijamy szczelnie folią aluminiową ponieważ sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej.
Ciastka rozdrabniamy w mikserze, dolewamy roztopione masło i mieszamy, konsystencja powinna być jak mokry piasek, wykładamy na blaszkę i ugniatamy spód.


Wstawiamy do lodówki.
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni i na środkowy poziom wstawiamy blachę z ok 1.5l wody.
Ser, jajka, cukier i mąkę mieszamy do połączenia składników, dodajemy mango

 i olejek waniliowy, krótko mieszamy


 i wylewamy na spód ciasteczkowy.


Wstawiamy do piekarnika na blaszkę z wodą i zmniejszamy temperaturę do 120 stopni, pieczemy 90 minut.
Po upieczeniu studzimy sernik przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Jak sernik wystygnie to wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.


Mus z mango: obrane mango miksujemy, galaretki rozrabiamy w 100 ml wrzącej wody i studzimy.
Ostudzoną galaretkę wlewamy do miąższu z mango i wstawiamy do lodówki na ok pół godziny.


Śmietankę ubijamy na sztywno i powoli dolewamy mus z mango, mieszamy do połączenia składników i wylewamy na sernik.


Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Przed podaniem ozdabiamy kawałkami mango.
Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz