sobota, 6 sierpnia 2016

Jagodowy sernik z bitą śmietaną

 Już prawie koniec jagodowego sezonu dlatego pomyślałam, że upiekę serniczek jagodowy.
  Nie jest zbyt słodki a bita śmietana świetnie komponuje się ze smakiem jagód.
Polecam bo jest bardzo łatwy do zrobienia a efekt wizualny i smakowy rewelacyjny ;)



Składniki na blaszkę 26 cm

Spód:
- 210g ciastek owsianych
- 1 duża łyżka kakao
- 30g masła

Masa serowa:
- 650g twarożku u mnie "Z Wielunia Mój ulubiony"
- 100ml śmietany 30%
- 120g cukru pudru
- 3 jajka
- budyń waniliowy
- 200g jagód
- kilka kropli olejku waniliowego

Na wierzch:
- 500ml śmietany 30% u mnie Gostyńska
- 120g cukru pudru
- 2 x śmietanfix
- jagody lub borówki do dekoracji

Sposób wykonania:

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i owijamy folią aluminiową bo sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej.




Ciastka rozdrabniamy w blenderze, dodajemy roztopione masło i kakao, mieszamy, konsystencja powinna przypominać mokry piasek, wykładamy na blaszkę, dokładnie i równo dociskamy, boki tortownicy również tak do połowy wysokości.


Wstawiamy do lodówki.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, na dużą blaszkę "piekarnikową" nalewamy wodę do połowy wysokości.


Jagody miksujemy i mieszamy wszystkie składniki masy serowej, nie za długo tylko do ich połączenia bo sernik nie ma wyrosnąć i nie ma potrzeby napowietrzania masy ubijaniem.


Masę serową wylewamy na ciasteczkowy spód.


Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy w kąpieli wodnej przez 90 minut.
Upieczony sernik studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Wystudzony wstawiamy na ok godzinę do lodówki.


Śmietanę ubijamy dodając pod koniec cukier wymieszany ze śmietanfiksem.


Wykładamy masę na schłodzony sernik i wstawiamy na godzinę do lodówki.


Przed podaniem posypujemy jagodami lub borówkami.


Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz