piątek, 29 kwietnia 2016

Sernik z malinami i czekoladą

Uwielbiam serniki ale ten przeszedł moje wszystkie oczekiwania :)
                              po prostu REWELACJA :)
puszysty, wilgotny z lekko chrupiącą skórką z czekolady,
            nie za słodki a połączenie malin z czekoladą ....mniammmmm
na tą chwilę to numer jeden w sernikach :)





Składniki na blaszkę 26cm:

- 1kg sera, u mnie z wiaderka firmy Zott
- 4 białka jaj
- 1 budyń waniliowy
- 100g cukru (sernik wychodzi nie za słodki, jak ktoś woli słodszy trzeba zwiększyć ilość o 50g)
- kilka kropel olejku waniliowego
- 1 mała łyżeczka proszku do pieczenia
- 200g białej czekolady
- 100g gorzkiej czekolady
- 250g malin + kilka do ozdoby
- 10 sztuk ciemnych herbatników


Sposób wykonania:

Najlepiej wszystko wcześniej przygotować, tzn czekolady rozpuścić w osobnych miseczkach w kąpieli wodnej, odstawić,



blaszkę 26cm wyłożyć herbatnikami,


piekarnik nagrzać na 180 stopni,
Ser utrzeć dodając łyżkami chłodną białą czekoladę, dodać budyń wymieszany z proszkiem do pieczenia, dodać olejek waniliowy,


białka ubijać na najwyższych obrotach jak zrobi się biała piana dodać cukier i ubić na pół sztywno,
do masy serowej dodać ubite białka i delikatnie wymieszać, dodać maliny,


wymieszać i wyłożyć masę na herbatniki,


polać ciemną czekoladą i widelcem zrobić wzorki jak na zdjęciu.


Wstawić do nagrzanego piekarnika, obniżyć temperaturę do 140 stopni i piec 70-80 minut,
trzeba pilnować bo każdy piekarnik inaczej piecze.


Po tym czasie wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki piekarnika żeby wyrównać temperaturę,
wyjąć, przełożyć na paterę i jeść :)  przechowywać w lodówce .
Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz