sobota, 23 stycznia 2016

Pierogi drożdżowe z czterema farszami

Przejrzałam dzisiaj lodówkę i nazbierałam trochę produktów, trochę pokombinowałam i zrobiłam cztery rodzaje farszu do pierogów drożdżowych.
 Nigdy sama ich nie robiłam, zawsze tylko jadłam gdzieś na mieście w restauracji ale teraz jak już wiem jakie to łatwe to knajpa na mnie już nie zarobi :)
Do tego wiem jak i z czego je robię :)




Składniki na 60 sztuk dużych pierogów:
spokojnie można zrobić z połowy porcji a i tak sporo wyjdzie

Na ciasto:
- 1kg mąki pszennej u mnie  typ 550
- 100g świeżych drożdży
- 550ml letniego mleka
- 2 jajka
- 100ml oleju
- 2 łyżki soli
- 1 łyżka cukru
- pół łyżeczki pieprzu i ostrej papryki


Składniki na farsze sa w dowolnych proporcjach ponieważ każdy lubi inne smaki i może chcieć farsz na kilka sztuk. Podaję z czego są poszczególne farsze bez konkretnej wagi.

Na farsz ze szpinaku:
- kilka kulek mrożonego szpinaku
- serek ricotta
- sól
- pieprz
- ser gorgonzola lub blue
- łyżeczka masła
- 2 ząbki czosnku
Rozmrozić szpinak, jak jest nadmiar wody to odlać, roztopić masło na patelni, wrzucić szpinak i czosnek, krótko dusić, zdjąć z ognia i dodać sery i przyprawy do smaku, wymieszać


Na farsz z kurczaka:
- surowa pierś z kurczaka
- pół surowej papryki
- łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki
- sól i pieprz do smaku, chili
- tarty ser żółty
- kilka łyżek serka typu framage
- suszony tymianek
Kurczaka zmielić, podsmażyć na patelni, dodać przyprawy i paprykę, krótko dusić, jak wystygnie dodać sery, wymieszać


Na farsz z pieczarek:
- obrane i starte pieczarki na dużych oczkach
- kilka łyżek sera żółtego
- sól i pieprz do smaku
- podduszona cebulka
Pieczarki zetrzeć na grubych oczkach tarki, cebulkę zeszklić na oleju, dodać pieczarki, poddusić, jak będzie za dużo wody odlać, przyprawić do smaku, jak ostygnie dodać starty ser, wymieszać


Na farsz ruski
- ziemniaki gotowane
- ser biały
- sól pieprz do smaku
- podduszona cebulka
Ugotowane ziemniaki utłuc tłuczkiem lub jak ktoś nie ma można zmielić w maszynce do mięsa,
jak ostygną dodać ser i cebulkę i przyprawić do smaku.


Sos czosnkowy:
- jogurt naturalny
- czosnek
- sól i pieprz do smaku
Mieszamy wyciśnięty czosnek z jogurtem i przyprawami. Można dodać trochę majonezu dla tych co nie patrzą na kalorie :)

Skwarki:
- surowy boczek
- pieprz
- jeśli boczek nie był za tłusty to kilka łyżek oleju
Mielimy boczek i smażymy aż się wytopi i zrobią się chrupiące skwareczki, dodajemy pieprz i olej o ile jest taka potrzeba.

Sposób wykonania:

Z drożdży, łyżki cukru i pół szklanki letniego mleka zrobić rozczyn,odstawić na ok 10 minut,
wyrośnięty rozczyn i resztę składników wyrobić na gładkie ciasto, ręcznie lub robotem,
odstawić na pół godziny do wyrośnięcia
Po tym czasie wyrabiamy krótko ciasto.


Są dwa rodzaje formowania ciasta na pierożki, odrywamy większy kawałek ciasta, wałkujemy dość cienko ok 2-3 mm i dużą szklanką wykrawamy okręgi


drugi sposób i ja tym robiłam, odrywamy po małym kawałku ciasta i każdy wałkujemy na krążki,
ten sposób jest lepszy dla tych co nie mają zbyt dużych szklanek,


na każdy kawałek ciasta nakładamy dużą łyżkę farszu, brzeg pieroga smarujemy rozmąconym jajkiem i sklejamy pieroga,


uformowane pierogi układamy na papierze do pieczenia i przykrywamy na 10-15 minut, w tym czasie nagrzewamy piekarnik na 220 stopni, blaszkę zostawiamy w piekarniku żeby się nagrzała, jak mamy kamień piekarniczy to pieczemy pierogi na kamieniu a jak nie to zsuwamy papier z pierogami na gorącą blaszkę i pieczemy 13-16 minut.
Wyciągamy i jemy :)
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz