Kocham to ciasto :)
jest delikatne, aksamitne, lekko kawowe, delikatnie słodkie....
orzeźwiające dzięki nucie alkoholu i jeszcze setki smacznych słów pcha mi się na język :)
ale jedno najbardziej pasujące.... jest PYSZNE !!!!
Składniki temperatura pokojowa:
- 500ml serka mascarpone
- 500ml śmietanki 30% (może być 36%)
- 5 żółtek
- 220g cukru pudru
- 400ml kawy
- 5 dużych łyżek alkoholu u mnie to spirytus ale można dać jakiś smakowy jak ktoś woli
- 400 g biszkoptów, ja kupuję w Lidlu 2 opakowania po 200g (trochę zostanie)
kakao do posypania
Sposób wykonania:
Serek wyjmujemy wcześniej z lodówki.
Do kawy dodajemy alkohol (jak ktoś woli słodszy smak można delikatnie posłodzi),
maczamy biszkopty
i układamy na blaszce wymiar 35 x 25cm jeden obok drugiego jak poniżej na zdjęciu
Gotujemy wodę w garnku, żółtka wbijamy do miski i wsypujemy do nich cukier,
miskę stawiamy na garnku z wodą i ubijamy na parze, wodę wyłączamy i ubijamy już bez gotowania aż masa będzie "biała", gładka, możemy dokończyć ubijanie zdejmując miskę z pary,
po ubiciu koniecznie odstawiamy żeby masa wystygła.
Serek ucieramy przez ok 30sekund żeby rozluźnić konsystencję (serek nie może być zimny)
dodajemy utarte żółtka z cukrem, które nie powinny być ciepłe bo się masa rozwarstwi,
ucierać do połączenia składników.
Ubijamy śmietanę i łączymy obie masy, można łyżką albo robotem na wolnych obrotach.
połowę masy wykładamy na pierwszą warstwę biszkoptów,
na masę układamy drugą warstwę namoczonych w kawie biszkoptów,
wykładamy drugą warstwę masy na biszkopty,
wkładamy do lodówki na kilka godzin,
przed podaniem posypujemy kakao :)
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz