poniedziałek, 21 grudnia 2015

Bezy

To przepis na bezy ale można go wykorzystać do zrobienia krążków do tortu lub innych deserów.
Przepis to podstawa jak powinno się wykonać bezy a ilość białek można dostosować do tego co mamy w planie do zrobienia :)



Składniki:
- 200ml białek (u mnie z 5 jajek)
- 400ml cukru
zawsze cukru jest drugie tyle to białek
- łyżeczka soku z cytryny

Białka ubijamy na szybkich obrotach sztywno, dodajemy sok z cytryny i wsypujemy powoli cukier, ubijamy jeszcze 5 minut, masa powinna być gęsta i błyszcząca.



Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i łyżką nakładamy masę, forma dowolna, jak mamy worek dekoracyjny to można wyciskać gwiazdki :)
U mnie z tej porcji wyszło 30 sztuk bezików.
Wkładamy do zimnego piekarnika i ustawiamy termoobieg na 110 stopni i suszymy bezy 90 minut jeśli maja być w środku lekko miękkie lub 120 minut jeśli mają być suche i chrupiące do samego środka.
Jeśli w trakcie suszenia za bardzo nabierają koloru zmniejszamy temperaturę do 100 stopni.
Wyciagamy i smacznego :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz