czwartek, 3 grudnia 2015

Chleb pszenny z kminkiem i suszonymi pomidorami

Tym razem upiekłam pszenny chlebek z dodatkiem suszonych pomidorów i kminku :)
      ale tylko jeden bo w drugim nie ma żadnych dodatków ponieważ nie wszyscy domownicy u mnie lubią udziwnienia :)
Zapach kminku w całym domu a smak ....co tu pisać, trzeba to spróbować :)


Składniki na dwa bochenki :
- 700g mąki chlebowej pszennej typ 750
-   30g świeżych drożdży
-     5g cukru (1 łyżeczka)
- 530ml letniej wody
-  12g soli (dwie łyżeczki)
- 1 duża łyżka kminku
- 6-8 pomidorów suszonych w zalewie (odsączonych)
- jajko do posmarowania


Mąkę wsypujemy do miski, z drożdży, cukru i kilku łyżek wody robimy rozczyn, odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia po czym mieszamy wszystkie składniki, jeśli chcemy zrobić dwa różne chleby jak ja to pomidory i kminek dodajemy tylko do polowy ciasta.
Miskę smarujemy delikatnie oliwą i wkładamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.


Po tym czasie mieszamy ciasto



wkładamy ciasto do foremek i przykrywamy ściereczka, odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia


przed włożeniem do piekarnika smarujemy ciasto rozmąconym jajkiem żeby skórka była ładnie błyszcząca.


Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni i wkładamy chlebki, pieczemy przez pierwsze 10 minut, potem przykrywamy folią aluminiową
i pieczemy kolejne 25 minut, odkrywamy chlebki i obniżamy temperaturę do 200 stopni, pieczemy ok 20 minut jeśli skórka zacznie się za bardzo przypalać możemy ponownie przykryć folią.
Wyciągamy z piekarnika i z foremek i studzimy na kratce.
Smacznego :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz