czwartek, 24 grudnia 2015
Makowiec z kruszonką
Święta już jutro więc pora na makowiec :)
zawsze piekłam klasyczne ale tym razem będzie coś innego, co prawda też zwijany ale płaski,
z kruszonką i lukrem :)
z podanej porcji wychodzą dwie sztuki, są dość duże ale to nie problem bo przecież w święta zje się każdą ilość :)
Składniki:
Ciasto :
- 600g mąki pszennej u mnie typ 550
- 260ml letniego mleka
- 90g cukru
- 50g świeżych drożdży
- 3 jajka
- szczypta soli
- 90g roztopionego masła
- 1 mała łyżeczka olejku waniliowego
Lukier:
- sok z cytryny
- szklanka cukru pudru
Do cukru dolewamy po trochę sok z cytryny i cały czas mieszamy, ucieramy tak aby konsystencja była jak gęstej śmietany.
Nadzienie:
- 850g maku z puszki u mnie Bakaland
- 3 łyżki bułki tartej jeśli masa jest za rzadka
- łyżka rodzynek i łyżka pokrojonych orzechów włoskich
Mieszamy wszystkie składniki, jak jest za mało słodkie dodajemy trochę miodu lub cukru.
Kruszonka
- 200g mąki
- 60g cukru
- 120g masła
- kilka kropel olejku waniliowego
zgniatamy wszystkie składniki i odstawiamy do lodówki
Z drożdży, łyżki cukru i części mleka robimy rozczyn, odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
Mieszamy wszystkie składniki i wyrabiamy ok 10 minut, posypujemy delikatnie mąką,
przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę,
Po tym czasie wyrabiamy krótko ciasto i dzielimy na dwie części,
wałkujemy na prostokąt i nakładamy połowę masy makowej,
zwijamy roladę, boki zawijamy pod spód,
dociskamy całość na płasko ale delikatnie, nakłuwamy widelcem
smarujemy mlekiem, z kruszonki robimy "płatki" i układamy na makowcu,
przykrywamy ściereczką, drugiego robimy tak samo.
Odstawiamy na ok 40 minut pod przykryciem,
nagrzewamy piekarnik na 180 stopni i pieczemy przez 30 minut, wyciągamy na kratkę i smarujemy lukrem jeszcze ciepłe :)
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz