czwartek, 24 grudnia 2015

Makowiec z kruszonką


    Święta już jutro więc pora na makowiec :)
zawsze piekłam klasyczne ale tym razem będzie coś innego, co prawda też zwijany ale płaski,
                    z kruszonką i lukrem :)
z podanej porcji wychodzą dwie sztuki, są dość duże ale to nie problem bo przecież w święta zje się każdą ilość :)





Składniki:
Ciasto :
- 600g mąki pszennej u  mnie typ 550
- 260ml letniego mleka
-  90g cukru
-  50g świeżych drożdży
- 3 jajka
- szczypta soli
-  90g roztopionego masła
- 1 mała łyżeczka olejku waniliowego


Lukier:
- sok z cytryny
- szklanka cukru pudru

Do cukru dolewamy po trochę sok z cytryny i cały czas mieszamy, ucieramy tak aby konsystencja była jak gęstej śmietany.

Nadzienie:
- 850g maku z puszki u mnie Bakaland
- 3 łyżki bułki tartej jeśli masa jest za rzadka
- łyżka rodzynek i łyżka pokrojonych orzechów włoskich

Mieszamy wszystkie składniki, jak jest za mało słodkie dodajemy trochę miodu lub cukru.


Kruszonka
- 200g mąki
-   60g cukru
- 120g masła
- kilka kropel olejku waniliowego
zgniatamy wszystkie składniki i odstawiamy do lodówki



Z drożdży, łyżki cukru i części mleka robimy rozczyn, odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.


Mieszamy wszystkie składniki i wyrabiamy ok 10 minut, posypujemy delikatnie mąką,


przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę,
Po tym czasie wyrabiamy krótko ciasto i dzielimy na dwie części,



wałkujemy na prostokąt i nakładamy połowę masy makowej,



zwijamy roladę, boki zawijamy pod spód,



dociskamy całość na płasko ale delikatnie, nakłuwamy widelcem


smarujemy mlekiem, z kruszonki robimy "płatki" i układamy na makowcu,




przykrywamy ściereczką, drugiego robimy tak samo.
Odstawiamy na ok 40 minut pod przykryciem,


 nagrzewamy piekarnik na 180 stopni i pieczemy przez 30 minut, wyciągamy na kratkę i smarujemy lukrem jeszcze ciepłe :)



Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz