wtorek, 29 września 2015

Bułki z mąki żytniej , pszennej i razowej

Zdrowe bułki z trzech mąk, są zdrowe i smaczne a z podanej porcji wychodzi aż 12 dużych bułek.
Można zrobić z połowy porcji 6 sztuk,
         ale są tak smaczne i tak długo zachowują świeżość,
że spokojnie przez 3-4 dni wytrzymają, polecam robić z całej porcji.



Składniki:

Na ciasto
- 400g mąki pszennej typ 750
- 200g maki żytniej typ 2000
- 110g mąki pełnoziarnistej razowej typ 1850
-   50g świeżych drożdży
-   50ml oleju ( u mnie ryżowy ale może być rzepakowy )
- 300ml letniego mleka
- 250ml letniej wody
- 10g soli (duża łyżka)
- 10g cukru (duża łyżka)
- 4 łyżki siemienia lnianego

Dodatki:
- po kilka plasterków bekonu, sera brie, suszonych pomidorów w zalewie
- ziarna do posypania
- maślanka lub jajko do posmarowania bułek

Sposób wykonania:

Mąki wsypujemy do miski, drożdże rozrabiamy z częścią mleka i cukrem, wlewamy do miski z mąką, posypujemy odrobiną mąki i odstawiamy pod przykryciem na 10 minut do wyrośnięcia.



Po tym czasie wyrabiamy ciasto dodając resztę składników, w mikserze ok 12 minut,
ręcznie trochę dłużej tak aby ciasto nie kleiło się do rąk.


Posypujemy troszkę mąką aby nie wyschło i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.



Po tym czasie wyrabiamy ręcznie ok minuty, dzielimy cisto na 12 kawałków o wadze ok 115g każdy, ręce smarujemy olejem i formujemy bułki dodając do każdej dodatki, ja zrobiłam po 4 z każdym dodatkiem.




Uformowane bułki przykrywamy i odstawiamy na 30-40 minut.
Smarujemy maślanką lub rozmąconym jajkiem, posypujemy ulubionymi ziarnami


 wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i pieczemy 20 minut.
Wyjmujemy na kratkę i czekamy aż ostygną.




Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz