czwartek, 11 lipca 2019

Drożdżówki z serem i porzeczkami

  Jest sezon na porzeczki więc postanowiłam upiec z nich bułeczki drożdżowe.
    Mięciutkie, pachnące i kwaskowate w smaku...pyszne do kawki, u mnie zniknęły jeszcze ciepłe z blaszki :)
   Są bardzo łatwe w zrobieniu, polecam spróbować.




Składniki na 16sztuk:

-500g maki pszennej typ550
-200g cukru
-50g świeżych drożdży
-50g roztopionego masła
-200ml mleka 3.5%
-2 jajka



masa serowa:
-600g białego sera
-1żółtko (białko do posmarowania bułek)
-cukier puder do smaku
-1budyń waniliowy

Kruszonka:
-100g mąki pszennej
-50g   masła
-30g   cukru pudru
-kilka kropel wanilii

Lukier:
-200g cukru pudru
-sok z połowy cytryny lub więcej, do uzyskania konsystencji gęstej śmietany

-pół kilograma porzeczek

Sposób wykonania:

Mieszamy drożdże z 50ml letniego mleka i łyżką cukru, mieszamy, wlewamy do miski z mąką, przykrywamy i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce, jak rozczyn urośnie




mieszamy wszystkie składniki, wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie, posypujemy lekko mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1.5h do wyrośnięcia.



Ser mieszamy z jajkiem, budyniem i cukrem.
Po tym czasie wyrabiamy i dzielimy ciasto na 16 kawałków, formujemy kulki i układamy na blaszce, przygniatamy żeby były płaskie, na środku robimy np. szklanką "wgłębienie",




smarujemy bułki rozmąconym białkiem i układamy w środku po łyżce serka, na wierzchu układamy owoce i kruszonkę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20minut do wyrośnięcia.





Piekarnik nagrzewamy na 190 stopni i pieczemy bułki przez 15-20 minut, zależy od piekarnika.
Cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny, odstawiamy.



Warto na spód blaszki wyłożyć 2-3 warstwy papieru żeby bułki się nie przypaliły od spodu.
Wyciągamy i układamy najlepiej na kratce, studzimy lub jemy ciepłe ;)
Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz