Mięciutkie, pachnące i kwaskowate w smaku...pyszne do kawki, u mnie zniknęły jeszcze ciepłe z blaszki :)
Są bardzo łatwe w zrobieniu, polecam spróbować.
Składniki na 16sztuk:
-500g maki pszennej typ550
-100g cukru
-30g świeżych drożdży
-80g roztopionego masła
-200ml mleka 3.5%
-2 jajka
masa serowa:
-600g białego sera
-1żółtko (białko do posmarowania bułek)
-cukier puder do smaku
-1budyń waniliowy
Kruszonka:
-100g mąki pszennej
-50g masła
-30g cukru pudru
-kilka kropel wanilii
Lukier:
-200g cukru pudru
-sok z połowy cytryny lub więcej, do uzyskania konsystencji gęstej śmietany
-pół kilograma porzeczek
Sposób wykonania:
Mieszamy drożdże z 50ml letniego mleka i łyżką cukru, mieszamy, wlewamy do miski z mąką, przykrywamy i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce, jak rozczyn urośnie
mieszamy wszystkie składniki, wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie, posypujemy lekko mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1.5h do wyrośnięcia.
Ser mieszamy z jajkiem, budyniem i cukrem.
Po tym czasie wyrabiamy i dzielimy ciasto na 16 kawałków, formujemy kulki i układamy na blaszce, przygniatamy żeby były płaskie, na środku robimy np. szklanką "wgłębienie",
smarujemy bułki rozmąconym białkiem i układamy w środku po łyżce serka, na wierzchu układamy owoce i kruszonkę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20minut do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewamy na 190 stopni i pieczemy bułki przez 15-20 minut, zależy od piekarnika.
Cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny, odstawiamy.
Warto na spód blaszki wyłożyć 2-3 warstwy papieru żeby bułki się nie przypaliły od spodu.
Wyciągamy i układamy najlepiej na kratce, studzimy lub jemy ciepłe ;)
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz