niedziela, 15 kwietnia 2018

Malinowa tarta z truskawkami

  Pokazały się truskawki w sklepie, więc u mnie jako pierwsze z nimi ciasto jest tarta.
Pyszne kruche ciasto i ser o smaku wanilii z orzeźwiającymi malinami...a na wierzchu słodkie, bo są już nawet bardzo słodkie...truskawki...całość orzeźwiająca, nie za słodka, idealne połączenie smaków.
  Bardzo prosta i szybka do zrobienia, polecam na wiosenny deser.



Składniki na formę 26cm:

Ciasto:
- 200g mąki krupczatki
- 80g masła
- 50g cukru pudru
- 2 duże łyżki śmietanki 30%
- 1 żółtko
- kilka kropel olejku waniliowego

Masa serowa:
- 450g białego sera
- 1 całe jajko+białko z ciasta
- 150ml śmietanki 30%
- 1 budyń waniliowy (40g)
- cukier puder do smaku
- laska wanilii
- 400g mrożonych lub świeżych malin

Dodatkowo
- 200g świeżych truskawek

Sposób wykonania:
Składniki na ciasto zagniatamy, owijamy w folię spożywczą, wkładamy na pół godziny do lodówki.
Po tym czasie wałujemy, najlepiej miedzy foliami.



wykładamy do formy wcześniej wysmarowanej masłem i posypanej bułka tarta lub mąką,
wyrównujemy brzegi, nakłuwamy widelcem spód



 pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180 stopni przez 15 minut, studzimy.
Składniki na masę serową mieszamy do połączenia składników, dodajemy maliny, mieszamy delikatnie łyżką.



Na ostudzony spód wykładamy masę serową, układamy truskawki i wstawiamy do nagrzanego na 150 stopni piekarnika, pieczemy 50-60minut.
Wyciągamy i studzimy, najlepiej smakuje po kilku godzinach z lodówki.



Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz