Dawno nie piekłam ciast ucieranych więc czemu nie tym razem.... to klasyczna babka z przepisu mojej Mamy ale nie byłabym sobą gdybym czegoś nie zmodyfikowała :)
Babka dzięki śmietanie jest bardzo wilgotna, delikatny smak wanilii i masła przypomina mi dzieciństwo...wszystko przełamane gorzką polewą z czekolady.
Przepis łatwy i szybki a przede wszystkim tani :)
Składniki na blaszkę 26cm (nie mam typowej formy do babek)
wszystko powinno mieć temperaturę pokojową
- 100g miękkiego masła
- 175g śmietany 18%
- 270g mąki pszennej
- 20 g mąki ziemniaczanej
- budyń waniliowy (40g)
- 4 duże jajka
- laska wanilii (może być olejek waniliowy)
- 2 małe łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa czekoladowa:
- 100ml śmietanki 30%
- 50g gorzkiej czekolady
Sposób wykonania:
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni.
Foremkę wykładamy papierem do pieczenia albo smarujemy masłem i posypujemy mąką.
Masło ucieramy z cukrem na białą masę, dodajemy po jednym jajku i nadal ucieramy ale tylko do połączenia składników żeby nie za długo, stopniowo dodajemy mąki połączone z budyniem i proszkiem do pieczenia, krótko mieszamy, dodajemy wanilię i śmietanę, mieszamy łyżką.
Wykładamy ciasto do foremki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 50 minut (do suchego patyczka).
Śmietankę podgrzewamy, dodajemy czekoladę, mieszamy i odstawiamy.
Po upieczeniu wyciągamy ciasto z piekarnika i polewamy polewą czekoladową, ja polewam gdy ciasto jest jeszcze ciepłe.
Smacznego :)
Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń