Kolejna tarta w mojej kolekcji...
Spód jest z mąki jaglanej, masa z mascarpone i czekolady, wiśnie doskonale przełamują słodki smak czekolady a całość idealnie się komponuje i smakuje wyśmienicie.
Składniki na foremkę 26cm
Ciasto:
- 200g mąki jaglanej (może być dowolna pszenna)
- 80g masła
- 50g cukru pudru
- 1 żółtko (białko używamy do masy serowej)
- duża łyżka śmietany 18%
- kilka kropel olejku waniliowego
Masa serowa:
- 250g serka mascarpone
- 100g czekolady mlecznej
- 200g śmietanki 30%
- 1 duża łyżka budyniu waniliowego
- 1 jajko i białko z jajka do ciasta
- 300g wiśni
Sposób wykonania:
Składniki na ciasto zagniatamy szybko, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny.
Formę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, rozgrzewamy piekarnik na 180 stopni.
Wałkujemy ciasto najlepiej między foliami żeby się nie przyklejało do wałka i łatwej wyłożyło do foremki. Układamy na wysmarowanej formie, wyrównujemy boki, nakłuwamy spód widelcem.
Pieczemy 15 minut po czym wyciągamy i studzimy.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy, dolewamy śmietankę, mascarpone mieszamy z jajkami, stopniowo dodajemy zimną czekoladę i mieszamy, krótko do połączenia składników, dodajemy budyń, mieszamy, dodajemy wiśnie i delikatnie mieszamy.
Masę wylewamy na podpieczony spód, wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy 35 minut.
Wyciągamy i studzimy, przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz