sobota, 21 października 2017

Tarta mocno malinowa

 Kolejna moja tarta, tym razem z malinami, budyniem i musem malinowym.
Ciasto delikatnie słodkie...kwaskowate maliny zatopione w słodkim i mocno waniliowym budyniu...
...a całość łączy słodki smak mocno malinowego musu....pyszna i pachnąca tarta...
                 polecam :)



Składniki na formę 26cm:

Ciasto
- 200g mąki krupczatki
-  80g masła
-  50g cukru pudru
- 1 żółtko
- 2 duże łyżki śmietanki 18%
- kilka kropel olejku waniliowego

Masa budyniowa
- 250ml śmietanki 18%
- 250ml mleka 3%
- 4 duże łyżki cukru
- 1 budyń waniliowy bez cukru
- 1 duża łyżka masła
- 1 żółtko
- kilka kropli olejku waniliowego

Mus malinowy
- 200g mrożonych malin
- 1 galaretka malinowa
- 300ml wrzątku

Dodatkowo
- 300g mrożonych lub świeżych malin

Sposób wykonania:
Składniki na ciasto szybko zagniatamy aby masło się za bardzo ni rozpuściło, zawijamy w folię
spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny.



Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, schłodzone ciasto wałkujemy, najlepiej między foliami,



wykładamy je na wcześniej nasmarowaną masłem i posypaną bułką tartą formę, wyrównujemy, spód nakłuwamy widelcem i pieczemy 15 minut.



Wyjmujemy i studzimy.



Śmietankę i mleko mieszamy z budyniem i cukrem, doprowadzamy do zagotowania, cały czas mieszamy energicznie. Dodajemy masło, mieszamy i studzimy, dodajemy żółtko,  mieszamy,




możemy mikserem. Wykładamy masę na ciasto, układamy maliny



i pieczemy w 180 stopniach przez 35 minut, na koniec jeszcze 5 minut z górną grzałką. Studzimy ciasto.



Maliny na mus miksujemy i przecieramy przez sitko, powinno być 200ml



tak aby wrzątku było 300ml wg przepisu na galaretce, galaretkę mieszamy z wrzątkiem po czym dodajemy mus z malin, studzimy.



Jak mus malinowy zacznie tężeć wylewamy go na masę budyniową, wstawiamy do lodówki na kilka godzin.



Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz