sobota, 14 października 2017

Tarta z jeżynami i mascarpone


 Tym razem tarta z serkiem Mascarpone i jeżynami.
   Delikatnie słodki ser i kwaskowaty smak jeżyn...zapach nieziemski a smak....nie do opisania...
Polecam bo przepis szybki i łatwy a zaskoczy nawet najbardziej wybrednych gości:)




Składniki na formę 26cm

Ciasto:
- 200g mąki krupczatki
- 80g masła
- 50g cukru pudru
- 2 duże łyżki śmietanki 30%
- 1 żółtko
- kilka kropel olejku waniliowego

Masa serowa:
- 500g serka mascarpone
- 100g cukru pudru
- 180g śmietanki 30%
- 1 białko i 1 całe jajko
- kilka kropel olejku waniliowego

- 300g jeżyn u mnie mrożone

Sposób wykonania
Składniki na ciasto zagniatamy, owijamy w folię spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki.
Po tym czasie wałujemy, najlepiej miedzy foliami i wykładamy do formy wcześniej wysmarowanej masłem i posypanej bułka tarta lub mąką, wyrównujemy brzegi, nakłuwamy widelcem spód i pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180 stopni przez 15 minut, studzimy.



 


W tym czasie robimy masę serową,


 jajka ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy serek, olejek i śmietankę, mieszamy krótko,


wykładamy masę na chłodny spód ciasta, wyrównujemy i układamy jeżyny, całość wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy kolejny 40 minut.
Wyciągamy i schładzamy 2-3 godziny, najlepiej smakuje jak postoi w lodówce ok godziny.
Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz