Ile piekarek tyle przepisów na te bułki, poczytałam i poskładałam swój przepis :)
Bułki wyszły duże, miękkie i lekko słodkie...
a podpieczone na grillu do hamburgerów smakują rewelacyjnie ;)
ależ była pyszna kolacja .....
Składniki:
- 600g mąki pszennej typ 550
- 12g cukru (u mnie kokosowy z racji niskiego IG)
- 350ml ciepłej wody (nie gorącej)
- 60g mleka w proszku
- 45g roztopionego masła
- 15g świeżych drożdży
- 10g soli
Mąkę wsypujemy do miski, mleko w proszku rozpuszczamy w wodzie, drożdże, cukier i część mleka z wodą rozrabiamy na rozczyn i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia, po tym czasie mieszamy wszystkie składniki, robotem 10 minut, ręcznie trochę dłużej.
Ciasto powinno być elastyczne i nie lepić się do rąk, posypujemy delikatnie mąką, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę .
Wyrośnięte ciasto wyrabiamy krótko i dzielimy na 8 części po ok 140g, to będą duże bułki :)
formujemy bułki, dociskamy dłonią żeby były bardziej płaskie,
przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 30-40minut,
jak wyrosną za bardzo w górę dociskamy jeszcze raz, smarujemy rozmąconym jajkiem z mlekiem i posypujemy sezamem.
Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni na 13 - 15 minut.
Studzimy na kratce, kroimy ostudzone.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz