niedziela, 3 marca 2019

Bezglutenowe ciasto z mąki gryczanej z jabłkami i orzechami.

 Lato zbliża się dużymi krokami, czas zacząć dbać o linię :) pomyślałam, że przetestuję bezglutenową mąkę gryczaną... wyszło pysznie, wilgotne dzięki jabłkom, słodkie i pachnące za sprawą cynamonu...
  co dla nas kobiet najważniejsze...szybkie i proste a zdrowe :)



Składniki na foremkę 22cm:

-1 szklanka* mąki gryczanej
- pół szklanki cukru trzcinowego (można dać ksylitol)
- pół szklanki pokrojonych orzechów włoskich
- mała łyżeczka sody oczyszczonej
- mała łyżeczka cynamonu
- 2 duże jabłka pokrojone w kosteczkę
- pół szklanki oleju (u mnie ryżowy)
- 2 duże jajka
*szklanka 200ml



Sposób wykonania:
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nagrzewamy do 170 stopni,
Mąkę, cukier, orzechy, sodę i cynamon mieszamy,



w drugiej misce mieszamy olej i jajka,



łączymy obie mieszanki delikatnie i tylko do połączenia składników, dodajemy jabłka,



mieszamy i wykładamy na blaszkę,



wstawiamy do piekarnika, pieczemy 30-35 minut do "suchego patyczka".
Smacznego :)


1 komentarz:

  1. Dla osoby która od 11 miesięcy nie je domowych ciast przez eliminację cukru i glutenu -super.Łatwe i smaczne!!

    OdpowiedzUsuń