Lato zbliża się dużymi krokami, czas zacząć dbać o linię :) pomyślałam, że przetestuję bezglutenową mąkę gryczaną... wyszło pysznie, wilgotne dzięki jabłkom, słodkie i pachnące za sprawą cynamonu...
co dla nas kobiet najważniejsze...szybkie i proste a zdrowe :)
Składniki na foremkę 22cm:
-1 szklanka* mąki gryczanej
- pół szklanki cukru trzcinowego (można dać ksylitol)
- pół szklanki pokrojonych orzechów włoskich
- mała łyżeczka sody oczyszczonej
- mała łyżeczka cynamonu
- 2 duże jabłka pokrojone w kosteczkę
- pół szklanki oleju (u mnie ryżowy)
- 2 duże jajka
*szklanka 200ml
Sposób wykonania:
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nagrzewamy do 170 stopni,
Mąkę, cukier, orzechy, sodę i cynamon mieszamy,
w drugiej misce mieszamy olej i jajka,
łączymy obie mieszanki delikatnie i tylko do połączenia składników, dodajemy jabłka,
mieszamy i wykładamy na blaszkę,
wstawiamy do piekarnika, pieczemy 30-35 minut do "suchego patyczka".
Smacznego :)
Dla osoby która od 11 miesięcy nie je domowych ciast przez eliminację cukru i glutenu -super.Łatwe i smaczne!!
OdpowiedzUsuń