piątek, 29 stycznia 2016

Makowiec podwójnie rolowany

    Niedługo Święta więc trzeba coś pokombinować z wypiekami,
            aby jak zawsze zaskoczyć Rodzinę i znajomych :)
  Tym razem proponuję makowiec, niby zwykł ale zwinięty inaczej co nadaje mu ciekawego i nietypowego efektu.


Składniki na dwa duże makowce:

- Ciasto:
- 600g mąki pszennej u  mnie typ 650
- 260ml letniego mleka 3%
- 100g cukru
- 50g świeżych drożdży
- 3 jajka
- szczypta soli
- 90g roztopionego masła (min 82%)
- kilka kropel olejku waniliowego

Lukier:
- sok z cytryny
- szklanka cukru pudru

Do cukru dolewamy po trochę sok z cytryny i cały czas mieszamy, ucieramy do konsystencji gęstej śmietany.

Nadzienie:
- 850g maku z puszki u mnie Bakaland
- 3 łyżki bułki tartej jeśli masa jest za rzadka lub 2 zmielone czerstwe drożdżówki
- łyżka rodzynek
- 2 duże łyżki pokrojonych orzechów włoskich
 
Kruszonka
- 200g mąki
- 60g cukru
- 120g masła
- kilka kropel olejku waniliowego
zgniatamy wszystkie składniki, wkładamy do woreczka i do lodówki


Sposób wykonania:

Z drożdży, łyżki cukru i części mleka robimy rozczyn, odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
Mieszamy wszystkie składniki i wyrabiamy ok 10 minut, posypujemy delikatnie mąką,
przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę,
Po tym czasie wyrabiamy krótko ciasto i dzielimy na dwie części,
wałkujemy na prostokąt

 i nakładamy połowę masy makowej,


Zwijamy jak roladę z jednej strony do środka i z drugiej strony do środka, jak na poniższym zdjęciu.


boki zwijamy do spodu, lekko dogniatamy ręką żeby był płaski,
smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy kruszonką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30-40 minut do wyrośnięcia już ułożonego na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Drugiego robimy w ten sam sposób.


Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i pieczemy 30 minut,
wyciągamy i jeszcze ciepłe smarujemy lukrem i studzimy najlepiej na kratce.





Smacznego :)
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz