Od kilku miesięcy jestem na diecie ketogenicznej. Cały czas korzystałam z przepisów na internecie ale pomyślałam, że sama mogę trochę powymyślać 😁
Pasztet jest pyszny, może być na śniadanie albo jako przekąska w ciągu dnia.
W tym folderze będę zamieszczała przepisy, które sama przetestowałam i są dobre ale i zgodne z Keto.
Tym razem pasztet drobiowo-wieprzowy.
Składniki
600g karkówki
340g kaczki, u mnie jedna duża pierś ze skórą
300g wątróbki drobiowej, może być też wieprzowa
220g serc drobiowych
200g boczku wędzonego, może być surowy ale wędzony daje fajny smak
3 średnie cebule, u mnie eko
8 jajek eko
Pół gałki muszkatołowej
Sól i pieprz do smaku
Smalec i trochę mąki kokosowej do wysmarowania formy.
Wszystkie mięsa kroimy, wkładamy do garnka (bez serc i wątróbki) i zalewamy wodą aby były tylko zanurzone.
Gotujemy 2h na wolnym ogniu. Po tym czasie dodajemy cebulę pokrojoną w talarki i podroby, dotujemy jeszcze 20 minut.
Studzimy, mielimy trzykrotnie, dodajemy przyprawy i żółtka, mieszamy do połączenia składników.
Wodę dolewamy stopniowo, u mnie nie zredukowała się za bardzo więc dodałam tylko połowę.
Białka ubijamy na sztywną masę i mieszamy z mięsem.
Piekarnik nagrzewamy na 180stopni, foremkę smarujemy smalcem i posypujemy mąką kokosową.
Pieczemy godzinę i 30 minut.
Studzimy kilka godzin przed jedzeniem. Najlepiej zostawić na całą noc aby stężał.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz