sobota, 4 stycznia 2020

Zebra

   Klasyczne ciasto, chyba wszyscy je znamy ;) jadłam je w dzieciństwie i pomyślałam, że warto sobie przypomnieć ten smak.
   To szybkie ciasto, proste w wykonaniu, bardzo smaczne i efektowe :)



Składniki na blaszkę 26cm:
-5 jajek
-1,5 szklanki cukru
-2,5 szklanki mąki pszennej
-1 szklanka oleju
-1 szklanka wody gazowanej
-2 łyżeczki proszku dopieczenia
-kilka kropel olejku waniliowego
-3 łyżki mąki
-3 łyżki kakao




Sposób wykonania:

Blaszkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, piekarnik nagrzewamy do 180 stopni,
białka ubijamy na sztywno,



dodajemy stopniowo cukier,



po jednym żółtku, miksujemy,



teraz dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy łyżką,



teraz na przemian wlewamy wodę i olej,



mieszamy delikatnie ale nie za długo, jak masa będzie jednolitej konsystencji dzielimy ją na dwie części, do jednej dodajemy kakao a do drugiej 3 łyżki mąki,



 mieszamy i wylewamy na środek blaszki raz jeden kolor raz drugi, jak na załączonym zdjęciu.




Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 60minut, aż do "suchego patyczka".
Studzimy i smacznego ;)




1 komentarz:

  1. Wygląda bardzo apetycznie,wspomnienie z dzieciństwa 🥰

    OdpowiedzUsuń