Klasyczne ciasto, chyba wszyscy je znamy ;) jadłam je w dzieciństwie i pomyślałam, że warto sobie przypomnieć ten smak.
To szybkie ciasto, proste w wykonaniu, bardzo smaczne i efektowe :)
Składniki na blaszkę 26cm:
-5 jajek
-1,5 szklanki cukru
-2,5 szklanki mąki pszennej
-1 szklanka oleju
-1 szklanka wody gazowanej
-2 łyżeczki proszku dopieczenia
-kilka kropel olejku waniliowego
-3 łyżki mąki
-3 łyżki kakao
Sposób wykonania:
Blaszkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, piekarnik nagrzewamy do 180 stopni,
białka ubijamy na sztywno,
dodajemy stopniowo cukier,
po jednym żółtku, miksujemy,
teraz dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy łyżką,
teraz na przemian wlewamy wodę i olej,
mieszamy delikatnie ale nie za długo, jak masa będzie jednolitej konsystencji dzielimy ją na dwie części, do jednej dodajemy kakao a do drugiej 3 łyżki mąki,
mieszamy i wylewamy na środek blaszki raz jeden kolor raz drugi, jak na załączonym zdjęciu.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 60minut, aż do "suchego patyczka".
Studzimy i smacznego ;)
Wygląda bardzo apetycznie,wspomnienie z dzieciństwa 🥰
OdpowiedzUsuń