Smaczne i proste w zrobieniu bułeczki drożdżowe z serem i różnymi owocami.
Miałam kilka jabłek i trochę mrożonych borówek, do tego ser biały i kruszonka...idealne połączenie smaków...
Bułeczki zachowują świeżość przez kilka dni...o ile tyle wytrzymają wśród domowników...
Składniki na 23 bułeczki
Ciasto drożdżowe:
- 500g mąki pszennej
- 120g cukru
- 80g roztopionego masła
- 2 żółtka
- 30g świeżych drożdży
- 3/4 szklanki letniego mleka
- kilka kropel olejku waniliowego
Masa serowa:
- 500g sera z wiaderka
- 1 żółtko (białko do posmarowania bułek przed pieczeniem)
- 100g cukru pudru lub do smaku jak kto lubi
- kilka kropel olejku waniliowego
Owoce:
- 3 jabłka
- pół łyżeczki cynamonu
- miód do smaku
- łyżka masła
Jabłka obrać, pokroić w kostkę i wszystko poddusić przez ok 15 minut na wolnym ogniu. Odstawić żeby wystygły.
- 100g borówek lub innych sezonowych owoców
Kruszonka:- 100g mąki
- 50g masła
- 30g cukru pudru
- 1 duża łyżka śmietanki 30%
- kilka kropel olejku waniliowego
Wszystkie składniki zagnieść, zawinąć w folie spożywczą i wstawić do lodówki.
Dodatkowo do posmarowania bułek przed pieczeniem:
- białko
- łyżka mleka
Lukier:
- szklanka cukru pudru
- sok z 1/2 cytryny (czasem cytryna ma mało soku więc dajemy z całej)
Mieszamy cukier z sokiem.
Sposób wykonania:
Mąkę i cukier wsypujemy do miski.
Robimy rozczyn, drożdże mieszamy z 1/2 szklanki letniego mleka, wymieszane wlewamy do mąki z cukrem, posypujemy lekko mąką i przykrywamy ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia na ok 10 minut, po tym czasie dodajemy resztę składników i mieszamy kilkanaście minut.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1 godzinę.
W tym czasie możemy zrobić kruszonkę,
podsmażyć jabłka i rozrobić masę serową.
Wyrośnięte ciasto wyrabiamy
krótko i dzielimy na 23 porcje (u mnie ok 50g każda)
Formujemy kulki,
blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej kulki ciasta rozgniatając na płasko.
Smarujemy rozmąconym białkiem z mlekiem i na środek nakładamy masę serową,
na ser owoce i kruszonkę,
przykrywamy i odstawiamy na 10 minut, piekarnik nagrzewamy na 180 stopni, pieczemy 15 minut, wyciągamy i studzimy najlepiej na kratce.
Lekko ostudzone polewamy lukrem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz