Kolejna moja tarta, tym razem z malinami, budyniem i musem malinowym.
Ciasto delikatnie słodkie...kwaskowate maliny zatopione w słodkim i mocno waniliowym budyniu...
...a całość łączy słodki smak mocno malinowego musu....pyszna i pachnąca tarta...
polecam :)
Składniki na formę 26cm:
Ciasto
- 200g mąki krupczatki
- 80g masła
- 50g cukru pudru
- 1 żółtko
- 2 duże łyżki śmietanki 18%
- kilka kropel olejku waniliowego
Masa budyniowa
- 250ml śmietanki 18%
- 250ml mleka 3%
- 4 duże łyżki cukru
- 1 budyń waniliowy bez cukru
- 1 duża łyżka masła
- 1 żółtko
- kilka kropli olejku waniliowego
Mus malinowy
- 200g mrożonych malin
- 1 galaretka malinowa
- 300ml wrzątku
Dodatkowo
- 300g mrożonych lub świeżych malin
Sposób wykonania:
Składniki na ciasto szybko zagniatamy aby masło się za bardzo ni rozpuściło, zawijamy w folię
spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, schłodzone ciasto wałkujemy, najlepiej między foliami,
wykładamy je na wcześniej nasmarowaną masłem i posypaną bułką tartą formę, wyrównujemy, spód nakłuwamy widelcem i pieczemy 15 minut.
Wyjmujemy i studzimy.
Śmietankę i mleko mieszamy z budyniem i cukrem, doprowadzamy do zagotowania, cały czas mieszamy energicznie. Dodajemy masło, mieszamy i studzimy, dodajemy żółtko, mieszamy,
możemy mikserem. Wykładamy masę na ciasto, układamy maliny
i pieczemy w 180 stopniach przez 35 minut, na koniec jeszcze 5 minut z górną grzałką. Studzimy ciasto.
Maliny na mus miksujemy i przecieramy przez sitko, powinno być 200ml
tak aby wrzątku było 300ml wg przepisu na galaretce, galaretkę mieszamy z wrzątkiem po czym dodajemy mus z malin, studzimy.
Jak mus malinowy zacznie tężeć wylewamy go na masę budyniową, wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz