niedziela, 29 października 2017

Czekoladowy sernik z Mascarpone

  Czekoladowy serniczek z białą masą z serka mascarpone,
    wydawałoby się, że będzie bardzo słodki...ale nie jest, jest idealny...
....delikatny i lekko czekoladowy z nutą wanilii...



Składniki na blaszkę 22cm

Masa czekoladowa:
- 500g sera białego z wiaderka
- 100g cukru pudru
- 1 duże jajko
- 1 duża łyżka kakao
- 1 duża płaska łyżka maki ziemniaczanej

Masa biała:
- 250g serka Mascarpone
- 250ml śmietanki 30%
- 80g cukru pudru
- kilka kropel olejku waniliowego

Spód:
- 8 herbatników maślanych

Sposób wykonania:
Piekarnik nagrzać na 180 stopni, na środkowej półce ustawić dużą blachę z ok1 litra wody,
Blaszkę 22cm owinąć szczelnie folią aluminiową, wyłożyć herbatniki,
wszystkie składniki na masę czekoladową wymieszać, tylko do połączenia składników, wylać masę na herbatniki i wstawić blaszkę z ciastem do blaszki z wodą, zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 120 stopni i pieczemy godzinę, wyłączamy i uchylamy drzwiczki aby sernik się ostudził.



Zimny sernik wstawiamy do lodówki na ok 2 godzin, po tym czasie mieszamy Mascarpone z cukrem i olejkiem waniliowym,



ubijamy dobrze schłodzoną śmietankę i mieszamy delikatnie do połączenia składników,



wykładamy na masę czekoladową, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki na kolejne 2 godziny lub całą noc.



Przed podaniem posypujemy kakao.
Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz