Nadal siedzimy w domu...
Dzisiaj upiekłam sernik z wiśniami ;)
W smaku lekko waniliowy, lekko słodki a dzięki wiśniom delikatnie kwaskowaty...
Szybki i łatwy, polecam ;)
Składniki na blaszkę 22cm:
-800g twarogu
-3 jajka
-budyń waniliowy
-pół szklanki cukru pudru
-kilka kropli olejku waniliowego
-300g wiśni (u mnie mrożone)
-120ml śmietanki 30%
-kilka herbatników na spód
Sposób wykonania:
Blaszkę owijamy folią, na spód układamy herbatniki.
Piekarnik rozgrzewamy na 180 stopni.
Mieszamy wszystkie składniki, krótko mieszamy, tylko do połączenia składników,
na końcu dodajemy wcześniej rozmrożone i odsączone wiśnie, mieszamy delikatnie łyżką i wylewamy na ciasteczkowy spód.
W piekarniku wstawiamy na środkowy poziom blaszkę z wodą, do wody wstawiamy foremkę z sernikiem.
Zmniejszamy do 120 stopni i pieczemy 2 godziny.
Wyciągamy i studzimy,
najlepszy jest po kilku godzinach, jak postoi w lodówce...
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz