Dziś tarta z budyniem i karmelizowanymi jabłkami. Pachnie cynamonem cały dom...
W smaku rewelacja, polecam przetestować bo jest szybka i pyszna.
Idealna do popołudniowej kawy ;)
Składniki na formę 24cm
Ciasto kruche:
-200g mąki, u mnie typ 650
-100g masła
-50g cukru pudru
-jedno żółtko
-pół łyżeczki cynamonu
-2 duże łyżki śmietanki 30%
Masa budyniowa:
-budyń waniliowy
-300ml śmietanki 30%
-200ml mleka 3,5%
-jedno żołtko
-łyżka masła
-łyżeczka cynamonu
Mieszamy wszystkie składniki na ciasto, wkładamy do woreczka i do lodówki.
Foremkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.
Robimy budyń wg przepisu na opakowaniu, odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie wałujemy schłodzone ciasto i układamy w foremce, nakłuwamy widelcem i Wstawiamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika, pieczemy 15 minut.
Wyciągamy i studzimy.
Jabłka obieramy i kroimy na księżyce, układamy na patelni, dodajemy łyżkę masła, posypujemy cynamonem i łyżką cukru, najlepiej trzcinowego. smażymy ok 10 minut.
Odstawiamy do ostygnięcia.
Chłodny budyń mieszamy z masłem i żółtkiem, ja robię to mikserem.
Masę wylewamy na upieczony i ostudzony spód, na wierzch układamy jabłka.
Wstawiamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i pieczemy 30minut. Po 15 minutach posypałam wierzch ciemnym cukrem.
Wyciągamy ciasto i studzimy 2 do 3 godzin żeby masa zastygła.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz