Sezon na gruszki więc u mnie tarta z gruszkami. Kruche, delikatne ciasto o smaku waniliowym z waniliową masą budyniową i pysznymi gruszkami to idealne połączenie...
...a jak polejemy całość roztopioną, ciepłą czekoladą...mniammmmm...
Składniki na formę 24cm
Ciasto:
- 200g mąki krupczatki
- 80g zimnego masła
- 50g cukru pudru
- 1 żółtko
- 2 duże łyżki śmietanki 30%
- kilka kropel olejku waniliowego
Masa budyniowa:
- duży budyń bez cukru o smaku waniliowym (na 3/4 mleka)
- 450ml śmietanki 30%
- 200ml śmietanki 12%
- 4 łyżki cukru
- 2 żółtka
Polewa czekoladowa:
- 40g cukru pudru
- 25g kakao
- 50g masła
- 2 duże łyżki mleka (w razie zbyt gęstej konsystencji dodać więcej mleka)
Sposób wykonania:
Składniki na ciasto szybko wyrabiamy, zawijamy w woreczek i dajemy do lodówki na poł godziny.
Foremkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą lub mąką.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Ciasto wałkujemy, najlepiej między folią tak jak to widać na poniższym zdjęciu.
Wykładamy ciasto do foremki i wyrównujemy brzegi, nakłuwamy widelcem, wkładamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut.
Budyń mieszamy ze śmietankami, doprowadzamy do zagotowania szybko mieszając, odstawiamy do ostygnięcia mieszając co jakiś czas.
Do chłodnego budyniu dodajemy żółtka i mieszamy mikserem żeby lepiej wymieszać na gładką masę. Wykładamy ją na chłodne ciasto,
układamy cienko pokrojone gruszki, posypujemy delikatnie cynamonem
wkładamy do rozgrzanego piekarnika 180 stopni na 30 minut, po tym czasie podpiekam jeszcze 10 minut tylko górna grzałką aby kolor był lekko rumiany.
Wyciągamy i studzimy.
Roztapiamy masło, dodajemy kakao, cukier i mleko, mieszamy (NIE GOTUJEMY),
przed samym podaniem polewamy ciasto.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz