Delikatne kruche ciasto i kwaskowate śliwki zapieczone w słodkim, waniliowym budyniu...
Polecam na jesienne wieczoru lub do popołudniowej kawy...
Składniki na formę 24cm
Ciasto:
- 200g mąki krupczatki
- 100g masła
- 50g cukru pudru
- 1 żółtko
- 2 łyżki śmietanki 12% lub 18% (u mnie ta co szła do budyniu)
- kilka kropel olejku waniliowego
Masa budyniowa:
- 1 budyń waniliowy bez cukru
- 330ml śmietanki 12%
- 170ml mleka 3%
- 4 duże łyżki cukru (najlepiej ciemnego)
- kilka kropel olejku waniliowego
- łyżka masła
- 1 żółtko
5 dużych śliwek
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniatamy żeby masło się nie rozpuściło, zawijamy ciasto w folię spożywczą i wkładami do lodówki na pół godziny.
Formę na ciasto smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą,
schłodzone ciasto wałkujemy, najlepiej włożyć je miedzy folie, wykładamy rozwałkowane na posmarowaną formę
i wyrównujemy boki,
nakłuwamy spód widelcem i wkładamy do lodówki na czas nagrzania się piekarnika do 180 stopni. Pieczemy przez 15 minut, studzimy.
W tym czasie robimy masę budyniową, śmietankę, mleko, cukier i budyń mieszamy, doprowadzamy do zagotowania na wolnym ogniu cały czas mieszając, odstawiamy,
dodajemy masło, mieszamy dokładnie, odstawiamy do ostygnięcia, do chłodnej masy dodajemy żółtko i olejek waniliowy i mieszamy aż będzie gładka masa,
wylewamy na spód ciasta,
wykładamy pokrojone wcześniej śliwki
i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 25-30 minut, u mnie 5 ostatnich minut piekłam tylko na górnej grzałce.
Wyciągamy i studzimy ciasto,
najlepsze jest po 2-3 godzinach jak budyń się zsiądzie.
Możemy posypać cukrem pudrem przed podaniem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz