Sernik cały krówkowy… wszędzie krówki ale wcale nie jest słodki :)
Składniki na blaszkę 24cm:
Spód ciasta:
-180g ciastek owsianych
- 30g herbatników maślanych
- 20g masła
- duża łyżka masy krówkowej
Masa serowa:
-1kg sera, u mnie jak zawsze "mój ulubiony" z Wielunia
-3 żółtka
-150ml śmietanki 30%
-10 cukierków Krówka
-kilka kropel olejku waniliowego
-pół puszki masy krówkowej, u mnie z Gostynia
Polewa:
-pozostała masa krówkowa
-2 duże łyżki śmietanki 30%
-szczypta soli
Do ozdoby kilka krówek.
Sposób wykonania:
Na spód blaszki wykładamy papier do pieczenia, całą blaszkę owijamy szczelnie folią aluminiową.
Ciastka blendujemy i mieszamy z roztopionym masłem i masą krówkową, konsystencja po wymieszaniu przypomina mokry piasek,
wykładamy do blaszki i formujemy spód.
Wkładamy do lodówki.
Wszystkie składniki na masę serową mieszamy krótko, tylko do połączenia składników,
kroimy krówki i mieszamy z masą,
wykładamy masę na ciasteczkowy spód.
Nalewamy wody do dużej blaszki (tej z kompletu od piekarnika), piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, do blaszki z wodą wstawiamy ciasto i zmniejszamy temperaturę do 100 stopni.
Sernik pieczemy 120 minut. Po upieczeniu najlepiej wyjąć i ustawić blaszkę na kratce, rozwinąć folię, zdarza się, że folia przepuści wodę dlatego tak ważne jest odwinięcie folii i ustawienie blaszki na kratce.
Pozostałą masę krówkową podgrzewamy ze śmietanką, mieszając dodajemy sól do smaku :)
Polewę wylewamy na zimny sernik i wstawiamy do lodówki, najlepiej smakuje po dobrym schłodzeniu.
Smacznego ;)
uwielbiam wszystkie serniki!
OdpowiedzUsuńPolecam kilka z moich przepisów wykorzystać ;)
UsuńPrzyznam szczerze, że nie pomyślałabym nigdy, by wrzucić do masy sernikowej kawałki cukierków. Bardzo ciekawy przepis!
OdpowiedzUsuńFajnie się rozpuscily i smakują rewelacyjnie 😉
Usuń