niedziela, 1 grudnia 2019

Mocno krówkowy sernik.

 Dawno nie piekłam...praca i wciąż praca ;) ale w końcu wolny weekend i postanowiłam, że coś wymyślę... no i jest, cos słodkiego, coś nowego, coś pysznego ;)
     Sernik cały krówkowy… wszędzie krówki ale wcale nie jest słodki :)




Składniki na blaszkę 24cm:

Spód ciasta:
-180g ciastek owsianych
-  30g herbatników maślanych
-  20g masła
-  duża łyżka masy krówkowej




Masa serowa:
-1kg sera, u mnie jak zawsze "mój ulubiony" z Wielunia
-3 żółtka
-150ml śmietanki 30%
-10 cukierków Krówka
-kilka kropel olejku waniliowego
-pół puszki masy krówkowej, u mnie z Gostynia

Polewa:
-pozostała masa krówkowa
-2 duże łyżki śmietanki 30%
-szczypta soli

Do ozdoby kilka krówek.

Sposób wykonania:

Na spód blaszki wykładamy papier do pieczenia, całą blaszkę owijamy szczelnie folią aluminiową.



Ciastka blendujemy i mieszamy z roztopionym masłem i masą krówkową, konsystencja po wymieszaniu przypomina mokry piasek,




wykładamy do blaszki i formujemy spód.



Wkładamy do lodówki.
Wszystkie składniki na masę serową mieszamy krótko, tylko do połączenia składników,



kroimy krówki i mieszamy z masą,





wykładamy masę na ciasteczkowy spód.



Nalewamy wody do dużej blaszki (tej z kompletu od piekarnika), piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, do blaszki z wodą wstawiamy ciasto i zmniejszamy temperaturę do 100 stopni.




Sernik pieczemy 120 minut. Po upieczeniu najlepiej wyjąć i ustawić blaszkę na kratce, rozwinąć folię, zdarza się, że folia przepuści wodę dlatego tak ważne jest odwinięcie folii i ustawienie blaszki na kratce. 



Pozostałą masę krówkową podgrzewamy ze śmietanką, mieszając dodajemy sól do smaku :)
Polewę wylewamy na zimny sernik i wstawiamy do lodówki, najlepiej smakuje po dobrym schłodzeniu.



Smacznego ;)




4 komentarze:

  1. uwielbiam wszystkie serniki!

    OdpowiedzUsuń
  2. Przyznam szczerze, że nie pomyślałabym nigdy, by wrzucić do masy sernikowej kawałki cukierków. Bardzo ciekawy przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajnie się rozpuscily i smakują rewelacyjnie 😉

      Usuń